dissabte, 23 d’abril del 2016

CASA DELS PERPINYÀ


Els Perpinyà van ser una família il·licitana que, com el seu nom indica, procedien de la ciutat de Perpinyà (Rosselló-Catalunya Nord, actual Estat francés) i van arribar al nostre poble amb Jaume I allà per l'any 1265. Aquest llinatge amb el pas del temps va tindre una gran importància dins la noblesa il·licitana, sobretot al segle XVI, perquè les seues possessions eren prou importants i els càrrecs que ocuparen els seus membres també. Aquesta família junt amb la família del Doctor Caro eren els encarregats de mantindre La Festa d'Elx.
 
La casa dels Perpinyà del segle XVI encara es pot vore en l'actualitat. És la casa que es troba just davant de la porta principal de la basílica de Santa Maria.

(Informació de Francesc Cantó en http://www.muchoelche.com/foros/viewtopic.php?t=2195&sid=50bc92077c8fb9b3bf481b88276b4d47)

LA VILA MURADA

Quan arribaren els cristians de la mà de Jaume I i conqueriren Elx, ocuparen la Vila Murada i els jueus i musulmans quedaren fora de la ciutat emmurallada.

Les muralles s’estenien des de l’Alcàsser senyorial, hui denominat Palau d’Altamira, fins a l’actual Ajuntament de la vila que en aquells temps n’era una de les portes d’accés a la ciutat. Els murs i torres defensius aplegaven fins al carrer Trinquet per l’actual carrer Corredora i tancaven el recinte passant per la Calaforra i l’actual Oficina de Turisme. Queden algunes restes visibles de l'antiga muralla al voltant de la Calaforra, al Palau d'Altamira, al vessant del riu Vinalopó i a la façana de l'Ajuntament de la ciutat.

Als voltants de la muralla es consolidaren nombrosos assentaments, el més conegut dels quals era el del Raval, a la distància exacta de l’abast de les ballestes dels cristians, on els musulmans alçaren una tanca de troncs i s’hi instal·laren després de la seua expulsió de la vila emmurallada o Vila murada. Els banys i el cementeri musulmà quedaven situats fora de les muralles de la ciutat, davant de la porta de la Calaforra i al costat del camí d’Alacant.

Actualment podem entendre l'extensió de l'Elx medieval participant en la Nit de la Roà perquè, si fa no fa, el trajecte de la processó popular per a vetlar el cos de la Mare de Déu la nit del 14 d'agost i la matinada del 15, segueix el recorregut de les antigues muralles medievals.

Muralles d'Elx


Recorregut de la Roà