dissabte, 23 d’abril del 2016

LA VILA MURADA

Quan arribaren els cristians de la mà de Jaume I i conqueriren Elx, ocuparen la Vila Murada i els jueus i musulmans quedaren fora de la ciutat emmurallada.

Les muralles s’estenien des de l’Alcàsser senyorial, hui denominat Palau d’Altamira, fins a l’actual Ajuntament de la vila que en aquells temps n’era una de les portes d’accés a la ciutat. Els murs i torres defensius aplegaven fins al carrer Trinquet per l’actual carrer Corredora i tancaven el recinte passant per la Calaforra i l’actual Oficina de Turisme. Queden algunes restes visibles de l'antiga muralla al voltant de la Calaforra, al Palau d'Altamira, al vessant del riu Vinalopó i a la façana de l'Ajuntament de la ciutat.

Als voltants de la muralla es consolidaren nombrosos assentaments, el més conegut dels quals era el del Raval, a la distància exacta de l’abast de les ballestes dels cristians, on els musulmans alçaren una tanca de troncs i s’hi instal·laren després de la seua expulsió de la vila emmurallada o Vila murada. Els banys i el cementeri musulmà quedaven situats fora de les muralles de la ciutat, davant de la porta de la Calaforra i al costat del camí d’Alacant.

Actualment podem entendre l'extensió de l'Elx medieval participant en la Nit de la Roà perquè, si fa no fa, el trajecte de la processó popular per a vetlar el cos de la Mare de Déu la nit del 14 d'agost i la matinada del 15, segueix el recorregut de les antigues muralles medievals.

Muralles d'Elx


Recorregut de la Roà