diumenge, 29 de gener de 2017

La vinguda de la Mare de DéuLa llegenda diu que la nit del dia 28 de desembre, fa molts anys, va arribar a la platja de Tamarit una barca o arca amb una imatge de la Mare de Déu i la consueta. Francesc Cantó, la persona que vigilava les platges, va descobrir l’arca dins de l’aigua.
Cada 28 de desembre, de bon matí, moltes persones d’Elx arrepleguen la Mare de Déu de la platja i la porten a l’Hort de les Portes Encarnades. Per a dur la Mare de Déu a la ciutat s’utilitza un carro tirat per bous. En aquesta casa, abans, la “Mare de Déu de l’Assumpció” passava la nit del 27 al 28 de desembre. Era portada a la primera habitació a la dreta en entrar a la casa, i després de posar-li ciris i flors, li resaven durant tota la nit, esperant que al dia següent es realitzara la representació de com el guardacostes Francesc Cantó anunciava al Consell d’Elx la troballa de l’estàtua de la Verge a la platja del Tamarit.
Hui en dia aquesta tradició continua encara que el que es fa és una representació de la troballa de la Verge a la platja del Tamarit el matí del dia 28, una romeria fins la casa de l’hort de les Portes Encarnades i posteriorment, a la vesprada, la representació de l’anunci de Cantó i la processó per dur la Verge a la Basílica de Santa Maria.
Cantó recorre a cavall la distància entre l’Hort de les Portes Encarnades, en el barri del Raval, i la Plaça de l’Ajuntament, per contar a tot el món el que ha vist.