diumenge, 29 de gener del 2017

L'aqüeducte de Regs de Llevant

Fins a principis del segle XX, el sistema de regs d’Elx estava centrat, fonamentalment, en l’explotació del riu Vinalopó, aprofitament d’aigua que es disputaven Elx, Elda, Petrer i Asp. Una de les solucions possibles per a l’abastiment d’aigua d’aquesta zona era la captació d’aigua del riu Segura mitjançant l’elevació de les aigües. L’obra hidràulica més important es realitzà per donar cobertura a les zones de regadiu d’Elx i pren, encara hui en dia, l’aigua de la presa del Molí de Sant Antoni de Guardamar.
El projecte d’aquest aqüeducte data de 1917 però va ser construït el 1923 per aprofitar les sobres del Segura en la desembocadura i dóna reg a prop del 45% de les terres de regadiu de la província. Va ser finançat per la banca francesa Dreyfus.
A principi de segle XX es coneixia com el “Pont dels Gitanos” perquè donava camí cap a un dels assentaments temporals de la vida itinerant d’aquestos, La Teulera del Raval i voltants.
L’aqüeducte té una longitud total de 94,20 metres i una altura màxima de 12 metres. Està estructurat en 19 voltes de mig punt, 11 d’aquestes de 4,20 metres de llum, mentre que les 8 restants en tenen 3. Trobem com a decoració uns panels de taulelleria amb escuts on es fa referència a “Illici Augusta Colonia Inmunes”, és a dir, Illici és colònia immune i això implica que no paga impostos a Roma i els seus ciutadans gaudeixen del dret itàlic. A més, rep tributs de poblacions veïnes i pot encunyar moneda.