diumenge, 29 de gener del 2017

El pont de la Verge

El pont de la Verge o de Santa Teresa és també conegut com el Pont Vell perquè és el més antic de la ciutat. És una construcció d’estil tardogòtic que s’inicià el 1705 i que s'inaugurà el 1756. Es va construir per salvar la barrera natural, és a dir, la llera del riu, que impedia el creixement del poble durant el segle XVIII.
En un primer moment, existia un pont de fusta que comunicava el casc antic amb el barri de Santa Teresa, al voltant del convent de Sant Josep. La construcció d’aquest convent va motivar la creació al seu voltant d’un nucli urbà denominat el Raval de Santa Teresa. El 1673, el Consell municipal va decidir substituir el pont de fusta per un de pedra, de fet, hui en dia és l’únic pont de pedra de la ciutat. Les obres s’iniciaren el 1705 però es paralitzaren immediatament i no es van reanudar fins el 1715. En aquell temps era un viaducte d’un sol ull (arc) i quan encara no l’havien acabat, el 1751, a causa d’unes pluges torrencials que el va partir en dos, van haver de reconstruir-lo, en aquesta ocasió, però, amb dos ulls (arcs). Finalitzaren les obres 5 anys després, el 1756, i s’hi van afegir dues fornícules amb les figures de la Verge de l’Assumpció i Sant Agatàngel, patrons d’Elx. Tot i que es va demanar a l’escultor que la talla de la Verge fóra igual que la de la Basílica de Santa Maria, aquest la va esculpir de manera diferent. El 1956, sota aquestes dues figures, es col·locaren unes làpides de marbre que recorden la història del pont: la riuada de 1751 i la posterior reconstrucció.
Durant la Guerra Civil (1936-1939), el pont va patir-ne les conseqüències tant en l’estructura com en els símbols religiosos. Els escultors Ignasi Esteban i Ignasi Castell s’encarregaren de fer les rèpliques.
Del Pont del segle XVIII només resten els ulls de pedra, és a dir, el més bàsic. La rehabilitació finalitzada el 2005 va incorporar 17 faroles recobertes de ceràmica amb escenes del misteri a les bases inspirades a partir de dibuixos del pintor local Sixto Marco.
És freqüent veure encara il·licitans senyar-se quan passen per aquest pont, tal com és tradicional.
La imatge de la Verge ha patit diversos actes vandàlics al llarg dels anys. En 1883 li van trencar la mà dreta i la corona va desaparéixer. En aquells moments no hi havia diners per comprar una altra corona i la imatge es va tapar amb un llençol blanc fins que es va restituir. En 1923 un home li va disparar amb una escopeta i el rostre i part de la corona es veien afectats. A partir d’aquest moment es va decidir tancar les fornícules amb cristalls. L’últim incident va ocórrer en 2011, quan un home va trencar els adornaments que embellien la fornícula de la Verge.