diumenge, 29 de gener del 2017

La biblioteca central Pere Ibarra

La biblioteca central Pere Ibarra assumeix les funcions centrals de la xarxa de biblioteques municipals i s’ubica, juntament amb l’Arxiu Municipal, en l’antic convent franciscà -després hospital-, l’església annexa de Sant Josep i el conegut com Orde Tercer, hui sala d’exposicions. Forma així un complex cultural de gran importància en la ciutat, tant per la seua monumentalitat com pel patrimoni que conté.
Aquest edifici era antigament un convent de franciscans i fou desamortitzat el 1836. A partir de 1841 va ser destinat a hospital, i més tard, també fou asil. Fou aquest edifici el que donà origen al Raval o barri de Santa Teresa, el barri més antic construït fora de la vila murada. El barri es va constituir al voltant del convent de Sant Josep i el camí d’Oriola, entre finals del segle XVII i el XVIII, i sobre l’extensa pineda que arribava fins la serra. A la part més antiga del barri, de carrers tortuosos, encara romanen algunes cases revestides d’algeps i dues altures, però llevat del traçat urbà, pràcticament ha desaparegut tota l’arquitectura popular de l’època.
Les obres del convent de Sant Josep s’iniciaren el mes d’abril de 1561 gràcies als ducs de Maqueda. Un any després l’església estava acabada però l’edificació del convent durà encara uns quants anys més. Quasi cent anys més tard, el 1650 els ducs de Maqueda, donat l’estat del convent, iniciaren els tràmits per construir un nou convent per als religiosos i n’enderrocaren l’antic. El nou convent de Sant Josep fou edificat el 1678. El juny de 1841 el convent fou destinat a hospital i casa de beneficència i es realitzaren algunes obres de condicionament per al nou ús. En 1965 els arquitectes municipals elaboraren un informe sobre els danys causats al convent per un vent huracanat que castigà la població durant dos dies. Segons l’informe, el convent havia de declarar-se en ruïna per la qual cosa es desallotjaren els malalts i l’edifici deixà de ser un hospital.
El 1978 el Ministeri de Cultura va firmar un conveni per a la construcció de la Biblioteca Municipal sobre les restes de l’antic convent de Sant Josep. Les obres finalitzaren el 1982 i fou inaugurada el maig del mateix any. La Generalitat Valenciana la va declarar biblioteca central i, per tant, coordinadora de la resta de biblioteques de la ciutat. Tenim al davant un complex cultural de gran importància tant per la monumentalitat com pel patrimoni que conté.